Welcome Home

Welcome Home

In veel huizen ligt een deurmat of een bordje met de tekst ‘Welkom’ of ‘Welcome Home’. Wat betekent dat? Waar is thuis? Hoe voelt het om thuis te zijn? Welke gedachte of welk gevoel komt als eerste in je op als je deze woorden hoort? Misschien komen beelden in je op van mensen die herenigd worden na jaren van elkaar gescheiden te zijn geweest. De verloren zoon wordt met open armen ontvangen nadat hij is weggelopen en zijn vaders erfenis er doorheen heeft gejaagd.

Welcome Home is het thema van ons concert op zondagavond 30 juni. Singing from the Heart zingt samen met gospelkoor Blessing uit Amstelveen en saxofonist / zanger Jonny Boston. Samen brengen we liederen ten gehore van Deense, Nederlandse en Amerikaanse (gospel) liedschrijvers. Op deze avond nemen we je mee op een reis van liedjes en beelden die tot je verbeelding zullen spreken en je laten ervaren hoe ‘Welcome Home’ eruit zou kunnen zien.

Wil je erbij zijn? Lees meer praktische informatie en bestel kaartjes.

International School of Gospel Music

International School of Gospel Music

In 2005 gaf een van mijn collega’s mij een exemplaar van de film ‘O Happy Day‘. Ik heb de film gekeken en werd tot tranen toe geraakt.

De film gaat over een traditioneel Deens kerkkoor dat wordt geïnspireerd door een Amerikaans gospelkoor dat op bezoek komt met hun dirigent. De dirigent leert de Deense zangers om vanuit hun hart te zingen. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor sommige zangers. Hun leven komt volledig op zijn kop te staan door deze nieuwe ervaring.

Eén van de liedjes die me raakte is ‘Lord hold me now‘. Ik ging op zoek naar de schrijver van het lied en ik vond Hans Christian Jochimsen in Denemarken. Ik stuurde hem een email waarin ik hem vroeg om de bladmuziek van het nummer. Hij stuurde het me direct. De dirigent van het koor waar ik zelf in zong liet me het lied instuderen aan het koor.

Enige tijd later zag ik op de website van Hans Christian dat hij was gestart met de International School of Gospel Music. Dat is een week in augustus vol met inspirerende workshops op het gebied van gospelmuziek op een prachtige locatie met voortreffelijk eten. Sinds die tijd ben ik vijf keer naar de school geweest en elke keer word ik opnieuw geïnspireerd en krijg ik weer nieuwe vrienden.

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de website om te zien wat de International School of Gospel Music voor jou kan betekenen.

Omdenken en huiskamerrepetities

Wij repeteren wekelijks in buurtcentrum ‘De Kronkel’ in Den Haag met ons gospelkoor. Onlangs konden we door een stroomonderbreking onze repetitielocatie niet in. Aangezien we geen contact kregen met de beheerder, ging ik denken waar we naartoe konden uitwijken. Een van onze supporters  – een echtpaar met een groot huis en een piano – had ooit gezegd: ‘Je mag ook bij ons thuis komen zingen.’ Ik heb gebeld met de desbetreffende dame en we konden direct terecht in hun huis. Daar hebben we na een kopje koffie en thee gerepeteerd. Het echtpaar genoot gratis van ons gezang en wij hadden een gratis repetitielocatie. Omdenken in actie!

Heb je ook een ruimte huiskamer met piano? En zou je ook wel eens een koor bij je thuis willen horen zingen? Neem dan snel contact met ons op!

Bovenstaande waargebeurde verhaal staat ook op de website van Omdenken.

Circle Songs

Singing from the Heart Gospel Choir The Hague zingt circle song in Vredespaleis in Den Haag

Een van de manieren waarop we samen zingen heet  circle songs: een creatieve en spontane manier van samen liedjes maken en zingen.

Eén persoon fungeert als leider – dat kan de dirigent zijn, maar ook één van de zangers of zangeressen. De leider bepaalt hoe het lied wordt opgebouwd. Dat kan bijvoorbeeld door elke stemgroep (alten, sopranen, bassen en tenoren) een melodie in een bepaald ritme voor te zingen. Vervolgens zijn er allerlei manieren om op deze melodieën te gaan improviseren, solo of in groepjes.

Wij hebben een circle song gemaakt, gebaseerd op een Zulu lied, speciaal voor een concert in het Vredespaleis. We hebben de Tekst in het Zulu gebruikt, een Engelse versie geschreven, verschillende melodieën gemaakt en die gezongen in zowel Engels als Zulu.

We zijn geïnspireerd (onder andere) door Bobby McFerrin. Luister naar één van zijn circle songs.